Bejelentkezés
Milanovich Gábor
Milanovich Gábor
  • NICSI Judo Klub
  • Gyirmót SE
  • Dunatakarék AFC
  • Gy-M-S Megyei L. Sz.
  • Sportigazgatóság
1990. óta foglalkozom arthroscopiával, izületi csőtükrözéssel. Az izületi sérülések modern ellátása fedett módszerrel történik. A felgyorsult, pörgő életritmus, a háztartási balesetek, ill. a sportsérülések gyakori következménye a térdizületi holdasporc vagy az elülső kereszt szalag szakadása. A térdizületi bevérzés hátterében nagyrészt szalagsérülések, kisebb százalékban az ízfelszín csontos-porcos törései, vagy a térdkalács ficama állnak.

Az izületi kopás leggyakrabban korábbi sérülés, alkati rendellenesség vagy túlterhelés következménye. Fiatal korban a porcfelszín felpuhulása, gyulladása okozhat panaszt.

A diagnózisban a fizikális vizsgálaton kívül Rtg, szükség esetén UH vagy MRI ad segítséget.
Az elülső keresztszalag ellátása a szalag arthroscopos pótlása, mellyel az instabilitásos panaszok megszüntethetők, ill. a késői kopás megelőzhető. A korábban általánosan használt térdkalács alatti ín helyett pótlásra ma inkább a combból vett inakat használjuk. Pontos szalagelhelyezéssel és stabil belső rögzítéssel aktívabb rehabilitációt tudunk folytatni,amivel a térd funkciója korábban helyreállítható. A sérült holdasporc szakadt részét eltávolítjuk vagy – alkalmas esetben – visszavarrjuk. Az ízfelszín ellátását kisebb hiány esetén annak felfúrása, nagyobb hiány esetén annak hengerekkel való pótlása jelenti. A térdkalács visszatérő ficama esetén annak műtéti meglazítását, alaki rendellenesség esetén korrekcióját végezzük.
Az oldalszalagok szakadásának ellátása alapvetően konzervatív. A rögzítés és rehabilitáció után visszamaradó instabilitás esetén jön szóba műtét.

A diffúz izületi kopás kezelésére a megfelelő életmód mellett condroprotektív gyógyszeres kúra, nem szteroid gyulladáscsökkentő használata jön szóba. Jó hatásúak az újabban használt hyaluronsav tartalmú injekciós készítmények.

Boka arthroscopiát leggyakrabban ízfelszín ellátására, csontos felrakódások, szabad izületi testek, felszaporodott, gyulladt nyálkahártya eltávolítására használjuk.