Karolina Kórházban végzett műtétek

Karolina Kórházban végzett műtétek

Karolina Kórházban végzett műtétek

Információk és egyéb tudnivalók

Információk és egyéb tudnivalók

Információk és egyéb tudnivalók

karolina-img
info-hero-jobb

Karolina Kórházban végzett műtétek

Információk és egyéb tudnivalók

info-hero-bal
paragraph-box

Altatóorvosi vizsgálat

Minden műtét előtt kötelező. Célja egyrészt a beteg általános állapotának megítélése, esetleges belgyógyászati kórkép felderítése, meglévő betegség – pl. magasvérnyomás, cukorbetegség – kontrollálása. A vizsgálat másik célja a közvetlen műtét előtti gyógyszerelés meghatározása. Kellő felvilágosítás után az érzéstelenítés formájáról – pl. altatás vagy gerincérzéstelenítés – is ekkor kell dönteni és ezt beleegyező nyilatkozat aláírásával rögzíteni. Az altatóorvosi vizsgálat ideje a műtétet megelőző hétfőn 12:30-14:00 óra. Tízperces behívások lévén az ezen időszakon belüli pontos megjelenés telefonos egyeztetés útján történik. Az elfogadott gyakorlat alapján 20 év felettieknél, ill. ismert betegség esetén labor- és röntgenvizsgálat is szükséges. Ezen betegek e vizsgálatok céljából hétfőn reggel 7:45 órakor éhgyomorral diszpécsernél történt regisztrálás után a baleseti rendelőben jelentkeznek.

footer-rectangle

Helyszín, időpontok

Mosonmagyaróvár, Régi Vámház tér 2, 9200

Hétfő:   15:00 - 20:00

telefon-img
email-img
paragraph-box

Gyógyszerek, segédeszközök

Azoknál a műtéteknél, ahol a combra helyezett mandzsettával vértelenítésben oprálunk, ill. a műtét utáni időszakban a fizikai aktivitás korlátozott, trombózis megelőző kezelés szükséges. Artroszkópia esetén 10, szalagpótló műtét esetén 20 db injekciót írunk fel. Az első injekciót a műtét napján este adjuk, majd naponta egyet kell használni a felírt mennyiségben. Térdműtétek esetén az injekciók mellett a műtét utáni kötéscserék megkönnyítésére 2 db 12 cm széles rugalmas pólyát érdemes hozni. Szalagpótló műtéteknél az antibiotikus profilaxisként felírt tablettát, ill. a rehabilitáció megkezdésekor szükséges könyökmankót is hozni kell.

paragraph-box

Osztályos felvétel

A betegek előjegyzése a győri vagy a mosonmagyaróvári rendelésen történik. A műtétekre csütörtökön kerül sor. Felvétel aznap reggel 7 órakor éhgyomorral a Karolina Kórház első emeletén a baleseti osztályon. A betegek ekkor írják alá kellő tájékoztatás után a műtéti beleegyező nyilatkozatot, mely a beavatkozással kapcsolatos lehetséges szövődményekre hívja fel a figyelmet. Műtéti besorolás az aznapi programba 8.00-15.00-ig. A másnapi kötéscsere után gyógytornász irányításával kezdődik a rehabilitáció, a végtagtorna és a kezdeti lépések. A kórházból való távozás pénteken 12:00, illetve szalagpótlásnál szombaton a reggeli vizit után lehetséges.

paragraph-box

Hazabocsátás után

Táppénzigény esetén a kiadott zárójelentéssel 5 napon belül kell a háziorvosnál jelentkezni. Fontos a kérések betartása gyógyszerszedés, injekció adása és a segédeszköz használata során. A végtagfelpolcolás, jegelés, torna és izomerősítés elengedhetetlen a végtagsorvadás megelőzése szempontjából. Bármilyen váratlan szövődmény – láz, bevérzés, fokozódó duzzanat, erősödő fájdalom – esetén a gyors kezelés céljából a megadott módokon elérhető vagyok.

 

Referenciák

  • A térdizületi akut anteromedialis instabilitás kezelése (Salgótarján Arthroscopos Kongresszus)
  • Allografttal végzett primer és revisios LCA pótlás osztályunkon (Zalakaros Ortoped Kongresszus)
  • Lateralis discoid meniscus ellátása (Zalakaros Ortoped Kongresszus)
  • Hamstring ínnal, slingshot - mitek rögzítéssel végzett LCA pótlás kezdeti tapasztalatai (Nyíregháza Ortoped és Trauma Kongresszus – 2007.)
  • Experiences of ACL reconstruction by Hamstring tendon graft using sling-shot – mitek fixation. Poszter – 1 év 96 elülső keresztszalag pótló műtét, 42 eset ½-1 éves utánkövetése és értékelése. (Európai Trauma Kongresszus -2008.)
  • Hamstring ínnal, femoralis transzfixációval végzett elülső keresztszalag plasztika kezdeti tapasztalatai Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2010;53(1):31-38
footer-rectangle

Győr - ETO Park Hotel

Győr, Nagysándor József u. 31, 9027

Kedd:    15:00 - 20:00

Péntek:   9:00 - 14:00

footer-rectangle

Mosonmagyaróvár - Karolina Kórház és Rendelőintézet

Mosonmagyaróvár, Régi Vámház tér 2, 9200

Hétfő:   15:00 - 20:00