Bejelentkezés
Milanovich Gábor
Milanovich Gábor
  • NICSI Judo Klub
  • Gyirmót SE
  • Dunatakarék AFC
  • Gy-M-S Megyei L. Sz.
  • Sportigazgatóság
INFORMÁCIÓK a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban tervezett műtétekhez

1. Területi elv. A területen kívüli betegek jelen OEP rendelkezés alapján a kórház által kiállított befogadó nyilatkozat alapján háziorvosi beutalóval vehetnek igénybe műtéti ellátást. A beutalót a háziorvosnak a Karolina Kórház számára kell kiállítani műtét céljából a betegforgalmi naplószám és a műtét idejének feltüntetésével. Mindkét dokumentumot az altatóorvosi vizsgálatot megelőzően a baleseti rendelőben kell leadni.

2. Altatóorvosi vizsgálat. Minden műtét előtt kötelező. Célja egyrészt a beteg általános állapotának megítélése, esetleges belgyógyászati kórkép felderítése, meglévő betegség –pl. magasvérnyomás, cukorbetegség – kontrollálása. A vizsgálat másik célja a közvetlen műtét előtti gyógyszerelés meghatározása. Kellő felvilágosítás után az érzéstelenítés formájáról – pl. altatás vagy gerincérzéstelenítés – is ekkor kell dönteni és ezt beleegyező nyilatkozat aláírásával rögzíteni. Az altatóorvosi vizsgálat ideje a műtétet megelőző hétfőn 13.00-14.30 óra. Tízperces behívások lévén az ezen időszakon belüli pontos megjelenés telefonos egyeztetés útján történik. Elfogadott gyakorlat alapján 40 év felettieknél, ill. ismert betegség esetén labor- és röntgenvizsgálat is szükséges. Ezen betegek e vizsgálatok céljából hétfőn reggel 8 órakor éhgyomorral diszpécsernél történt regisztrálás után a baleseti rendelőben jelentkeznek.

3. Gyógyszerek, segédeszközök. Azoknál a műtéteknél, ahol a combra helyezett mandzsettával vértelenítésben oprálunk, ill. a műtét utáni időszakban a fizikai aktivitás korlátozott, trombózis megelőző kezelés szükséges. Artroszkópia esetén 10, szalagpótló műtét esetén 20 db injekciót írunk fel. Az első injekciót a műtétet megelőző napon este 20.00 órakor kell a köldök mellett a has bőre alá befecskendezni. A többi injekciót hozni kell, a későbbiekben naponta egyet fogunk használni. Térdműtétek esetén a műtét utáni kötéscserék megkönnyítésére 2 db 12 cm széles rugalmas pólyát érdemes hozni. Szalagpótló műtéteknél az antibiotikus profilaxisként felírt tablettát, ill. a rehabilitáció megkezdésekor szükséges könyökmankót is hozni kell.

4. Osztályos felvétel. A betegek előjegyzése a győri vagy a mosonmagyaróvári rendelésen történik. A műtétekre csütörtökön kerül sor. Felvétel aznap reggel 7 órakor éhgyomorral a Karolina Kórház első emeletén a baleseti osztályon. A betegek ekkor írják alá kellő tájékoztatás után a műtéti beleegyező nyilatkozatot, mely a beavatkozással kapcsolatos lehetséges szövődményekre hívja fel a figyelmet. Műtéti besorolás az aznapi programba 8.00-15.00-ig. A másnapi kötéscsere után gyógytornász irányításával kezdődik a rehabilitáció, a végtagtorna és a kezdeti lépések. A kórházból való távozás ideje szombat, a reggeli vizit után.

5. Hazabocsátás után. Táppénzigény esetén a kiadott zárójelentéssel 5 napon belül kell a háziorvosnál jelentkezni. Fontos a kérések betartása gyógyszerszedés, injekció adása és a segédeszköz használata során. A végtagfelpolcolás, jegelés, torna és izomerősítés elengedhetetlen a végtagsorvadás megelőzése szempontjából. Bármilyen váratlan szövődmény – láz, bevérzés, fokozódó duzzanat, erősödő fájdalom –esetén a gyors kezelés céljából a megadott telefonon elérhető vagyok.

Dr. Milanovich Gábor
balesetsebész főorvos